energiedorpen

Energiedorpen Provincie Antwerpen 


Met het project ‘Energiedorpen’ doorlopenLandelijke Gilden en Innovatiesteunpunt Boerenbond een traject om in Wuustwezel, Ranst en Heist-op-den-Berg te komen tot een energiegemeenschap.


Opzet van de energiedorpen is een samenwerking van burgers rond energiebesparing en -opwekking te begeleiden. We doorlopen een proces vanaf inspiratie, bewustwording, groepsvorming… naar concrete ideeën én uitvoering.


Als lid van de stuurgroep van Energiedorpen willen we samen met andere partners nadenken over toegankelijke processen en communicatie met betrekking tot verschillende vormen van duurzaam gebruik van energie. We zien het dan ook als onze opdracht om de poortwachters van toegankelijkheid te zijn.


Sinds de invoering van het energiedelen zoeken wij naar mogelijkheden om de groene energieoverschotten te koppelen aan de energietekorten in kwetsbare gezinnen. Zo kan duurzaamheid een hefboom zijn voor mensen in kansarmoede.


Echter vraagt dit proces heel wat voorafgaande stappen. Samen met partners zoals de landelijke gilde, boerenbond, lokaal bestuur Heist-op-den-Berg, Rans en Wuustwezel, De korte kabel, Vlaanderen en Provincie Antwerpen gaan we samen een participatieproces aan waar burgers, onderzoekers en overheden de handen in elkaar slaan om in te zetten op toegankelijk én duurzaam beleid rond energie(delen)!


Dankzij de Warmste Week hebben we de middelen om hier tijd en ruimte voor vrij te maken zodat ook de meest kwetsbare gezinnen in de samenleving bereikt kunnen worden in mooie projecten zoals dit.


Zie ook Den Draai in media.

Meer info bij de Landelijk Gilde

Den Draai vzw

VZW Den Draai, Noordstraat  25, 2220 Heist-op-den-Berg

ondernemingsnummer: BE 810.532.981

Info@vzwdendraai.be

coordinator@vzwdendraai.be