Kun(s)t u ons horen

Kun(s)t u mij horen?!

Met dank aan Piet van Pelt en Mathy Pichal

Tekst St Guibertus Magazine


Verhaal over Kun(s)t u mij horen?

Het begon met de vraag vanuit onze mensen: 'We willen met kunst als vaartuig een statement maken.

Wil je daarbij helpen Piet?'. Wat een mooie vraag!


Kunst boven politiek en religie zetten, en uit laten stijgen boven de grote chaos van het leven. Kunst gaat steeds de bezinning aan tussen 'ik' en 'de wereld'. Samen gaan we aan de slag.

Vanuit het aanvoelen van niet gehoord te worden kozen we het thema van dit jaar: Kun(s)t u mij horen?

We brachten de zon van onze schets over en tekende een horizon waar de hoorn en de schreeuwer moest komen. En misschien ook het symbool van Heist erbij: een zwaan. Maar dan wel een 'kwaaie'!


De lucht en de voorgrond moesten een dramatische zwaarte uitdrukken en het landschap daartussen moest diepte geven en lichtheid uitstralen.

De toeter riep nog meer glans en er moesten er meer komen. De linkerhoek was nog wat leeg. Een zelfportret van Mathy en Piet als flessenvullers was de oplossing. Flessenvullers die flessen vullen met noodkreten van de maatschappij. Om deze vervolgens in de zee van onze samenleving terug te gooien in de hoop ooit gehoord te worden.

Dat laatste stuk is eigenlijk nooit klaar. Het idee om plastieken flessen te vullen met wens van echte mensen en deze onderaan het schilderij vast te maken. Dit proces kan doorgaan tot iedere Heistenaar zijn of haar bericht aan het werk heeft kunnen hangen.


Neem contact op met de ons, Vzw Den Draai. Maak een tekening of wenstekst vraag een fles en stop je boodschap erin. Wij zorgen dat jouw fles aan het wek wordt vastgemaakt!

Podcast.

Is je nieuwsgierigheid geprikkeld?

En doet jouw verwondering en bewondering zijn werk?

Wil je graag meer weten over de vzw Den Draai?

Het project leek iets te groot om alleen aan te pakken. Het was dan ook erg fijn dat Mathy Pichal, een schilder die ook 'alles' kan schilderen, enthousiast mee instapte. We maakten met alle deelnemers schetsen en tekeningen om te kijken hoever we gaan in de uitvoering.

Er werd veel getekend en dromen werden neergeschreven. Op een groot papier werd een schets gemaakt en keer op keer aangepast, bijgewerkt, hertekend, herdacht. We bestelden vier enorme platen, versterken deze met balken en plaatsen ze naast elkaar in de St. Guibertuskerk te Itegem, het schilderatelier.


 Kun(s)t u mij horen ? op reis.


Den Draai, Piet, Mathy en iedereen die heeft meegewerkt aan 'Kun(s)t u mij horen?' hebben de droom om het kunstwerk alsnog te laten reizen doorheen Heist-op-den-Berg.  We wilden oorspronkelijk starten op de schuine helling, wat ook een tuin is met een fontein die omhooggaat naar 't Hoekske, het Plein en den Hosp, recht naar de democratie toe: de raadzaal en het gemeentehuis. 

Het schilderij tonen op deze helling en er daarna mee verder reizen naar het Cultuurplein. Vervolgens richten kerkplein trekken en verder.  Tot op de plek in het tuintje van Den Draai, waar het nu staat. 

 

Maar... er zijn veel regeltjes die drempels leggen.  En ook de schandpaal staat op het plein.  Het had een mooie start geweest om te tonen dat armoede wordt gezien en gehoord in onze maatschappij, in onze gemeentes, in onze steden en in onze dorpen.

 

Wij hebben dus een verzoek aan alle organisaties, serviceclubs, verenigingen, kerkfabrieken en PT's om te kijken of er een plaats is om dit werk neer te zetten.  Ze kan het toch de reis waarvoor het werk gemaakt is starten en onze boodschap van vzw De Draai verder verspreid kan worden.


Neem contact op met Inge 0494 391 981 of Piet 0477 770 682.Het schilderij is aan zijn reis is Heist gestart. 

Tot eind januari is 'Kun(s)t u mij horen?' tentoongesteld in de CC Zwaneberg op de expo van Hnita.

Van 24 februari tot 11 maart is het "Kun(s)t u mij horen" opgesteld in Heist-Goor in de tuin van de pastorij naast de kerk. 

Den Draai vzw

VZW Den Draai, Noordstraat  25, 2220 Heist-op-den-Berg

ondernemingsnummer: BE 810.532.981

Info@vzwdendraai.be

coordinator@vzwdendraai.be